Blogg

Naturnära människor i skog och fjäll-Del 2.

2020-11-30

En sommar för dryga trettiotalet år sedan, på en av mina turer bland våra svenska fjäll styrde jag kosan oppöver Jokkmokk i Norrbotten för att se lite annat än fjällen hemma i Jämtland.

När jag passerat självaste Jokkmokk sent en kväll kom jag så småningom upp till avtagsvägen västerut  som gick mot Kvikkjokk, dryga tiotalet mil tror jag det låg  från rätta vägen. Nyfikenheten tog över så det fick bli Kvikkjokk. Fjällvärlden öppnade sig desto närmare Kvikkjokk jag kom. Det var rätt så sent när jag kom fram till "vägs ände", så det fick bli övernattning i bilen eftersom det småregnade.

Morgonen därpå var det strålande solsken så det fick bli en tur oppöver närliggande fjäll ett par dagar och en fin utsikt runtom och kring Kungsleden en bit. Här pratar vi riktiga vidder. Tältet var med så jag hittade en fin plats att slå läger på. Här pratar vi rekreation på hög nivå. Ro för själen. Faktiskt inte så mycket folk heller som var ute dessa dagar. Iallafall inte där jag gick. 

På kvällen dag tre  när jag kom ner mot Kvikkjokk utefter en älv såg jag att det rök bakom en krök där älven slingrade sig fram, och där satt en gubbe i färd med att laga mat över öppen eld. Han hade kommit med båt efter älven. Det visade sig vara en av de första personerna som blivit anställd som Naturbevakare i Sverige. Han bodde  i Kvikkjokk och hade hela Norrbottens fjällvärld som arbetsfält. Det blev både mat och kaffe där vid älven. En mycket trevlig person som hade många tips och råd att komma med oppöver Kvikkjokksfjällen både vad det gällde jakt,  fiske och intressanta sevärdheter.

Tiden går fort när man har trevligt. Jag vet inte exakt hur länge jag satt och bara lyssnde på vad denne rutinerade fjällbo hade att förtälja. Men kaffepannan fylldes på flera gånger minns jag. För en 20-åring var det bara att vara tyst och försöka ta in så mycket som möjligt om vad som berättades, och har man bara rätta intresset så fastnar en hel del.

Rätt så otroligt ändå, att när man tänker tillbaka på detta "möte" så minns man det mesta av vad som sades. Det känns som att det var igår man satt där framför elden och bara lyssnade Trots att det gått en bit över 30 år .

En legend från Kvikkjokk. Som tyvärr gick bort för ett tag sedan. En legend bland många, i serien Fjällnära människor.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)