Blogg

Isarna!

2021-01-20

Det nya året  började hyffsat bra med skaplig kyla några dagar men gick sedan över till ett herrans oväder ett par dagar då snön vräkte ner, vägar drev igen och det var rejäl kaos på sina håll.

Efter snöovädret slog det om och blev riktigt kallt i flera dagar. Vad betyder då detta för oss som vistas ute i naturen?

Om vi nu börjar med isarna så hade det varit bättre om det hade blivit tvärtom..att den stränga kylan kommit före all snö. Vi hade ju börjat få till en bra start med lite kallt i några dagar Så hade det fått fortsatt att vara kallt utan snö så hade isarna fått frysa till sig riktigt rejält. 

Kontentan av att det nu istället kom rejält med snö före den stränga kylan blev den att det först  blir ett tjockt lager snö överst på isen och sedan ett lager vatten ovanpå isen, under snön på många ställen med  många fastkörningar som följd om man har otur. Isen hann frysa till sig hyffsat på de flesta ställen innan snömängden kom men det finns  skäl att vara väldigt försiktig om man skall ut på några isar framöver.Det är fortfarande väldigt dåliga isar på de flesta ställen.

Ta gärna kontakt med boende på den ort dit ni skall fara och kolla med dessa  hur isarna är just där. Naturbevakarna är ute på fält jämt så kolla gärna isar och väderstatus med dessa också naturligtvis. Och gör detta gärna hemma i lugn och ro innan ni ämnar ge er iväg.

Lederna håller på att rensas upp nu från snötyngda träd samt köras upp så det blir ordning där så småningom.

Risk för laviner är stor i princip över hela vår fjällkedja just nu efter all snö som kommit. Inget att leka med.

Ett tips! Skjut fram turen om det visar sig att vädret ska bli dåligt eller att det är klena isar dit ni ska. Stället finns kvar.

Ta det lugnt därute!!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)