Blogg

Övernattningstips vintertid.

2021-04-25

Aprilvädret är sällan att lita på. Och är man då uppe i fjällen så kan man bli riktigt överraskad. Så även iår.

Skoterföret är i det närmaste över nu occh de flesta lederna stängde redan 19 april i vanlig ordning. Isarna har det tagit rejält på denna vinter och har absolut inte varit något att lita på iår heller.

För väldigt många år sedan hade jag och svärfar planerat in en fisketur rätt så sent på säsongen men en väldigt fin tid. Vårvintern förstås.  Nämligen veckan efter påsk. Det hade varit en bra vinter med rejäl kärnis på våra sjöar. Snön kom rätt så sent så det hade varit bra förustättningar att bli bra med isen.

Vi hade varsin skoter med varsin  liten militärpulka. Sådan pulka som man drog efter sig i skacklar när man åkte skidor i det militära. Svärfar hade gjort "skoterdrag" till våra pulkor så det var bara att byta ut skacklarna och spänna fast skoterdragen i pulkan istället och kroka på bakom skotern. Dessa pulkor var perfekta att dra efter skotrarna eftersom dom var lätta och smidiga.

Så med en veckas packning i pulkorna drog vi iväg på en  kombinerad guide, fiske och "rekatur" i våra fjäll samt nere i skogslandet.

Vi hade väldigt tur med vädret hela veckan. Soligt och  vindstilla nästan hela tiden. Fisken nappade och skotrarna gick felfritt sånär som ett byte av utsliten variatorrem på den ena maskinen. 

Det jag ville komma fram till med denna berättelse om vår tur  det var hur vi övernattade. När vi åkte utefter skoterlederna till fjälls så var det bekvämare övernattningar i vindskydd/raststugor/övernattningsstugor som finns lite här och där. Men när vi gjorde våra övernattnigar nere i skogslandet så blev det av enklare slag. Men väl fungerande om man planerar utrustningen rätt.

Vi hade med oss ett par rejäla pressenningar. En stor och en av mindre storlek. Den stora spände vi upp mellan ett par småtallar efter att vi knutit fast en rejäl käpp i lagom höjd mellan dessa tallar som håller fast presseningen i fronten( i framsidan av bygget) och ett par snedkäppar fästes snett utefter träden och ner i marken.  Sedan upp med presseningen och låt alltihopa bli som ett snedtak ( "Gapabusta"kallas detta bygge i folkmun)och fäst det sedan i marken i bakkant genom att lägga fast med exempelvis några stenar om du har barmark där du skall övernatta eller snö annars. Sedan är det bara att göra dig hemmastadd invändigt med liggunderlag, renskinn sovsäckar och allt vad du har med dig.

Framför alltihopa gör du iordning ett ställe att elda på .

Nu har man ett bra boende. Den mindre presseningen används till att lägga över sig och grejorna om det börja snöa så blr man inte dyngsur om det är aprilväder exempelvis.

Var noga med all planering och alla förberedelser hemmavid innan ni beger er ut. och kolla väderprognoserna.

Lycka till på turen!!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)