Blogg

Den femte årstiden!!

2021-05-07

Den femte årstiden är personligen min "favoritårstid" helt klart!

Rejält kalla nätter och fina soliga dagar med plusgrader som oftast är tvåsiffriga.

Långa ljusa dagar och en blandning av vår och vinter i fjällvärlden. Det är då man skall passa på om man har möjlighet att komma ut för att ladda upp kroppen med ny energi. En upplevelse rent ut sagt.

I många år hade jag själv som tradition att på skidor bege mig ut denna tid några dagar, ibland uppemot en vecka och bara njuta av årstiden. Man sov då under bar himmel. Något som alla borde få prova på och få känna upplevelsen. Ibland förflyttade man sig sent på kvällen och låg sen bara och njöt på någon fin plats på dagen då det var som varmast.

Samtidigt är denna tid då renen återvänder till fjällen ifrån vinterbetet nere i skogslandet och det börjar bli dags för kalvningstid så småningom, så det är väldigt viktigt att den då får vistas där i lugn och ro både före,under, och efter kalvning. Ta då därför gärna kontakt med antingen naturbevakare eller berörd sameby i det område du hade tänkt dig ut i för att höra efter vart du kan bege dig utan att störa eller om du kanske rentav måste boka in ett annat ställe att fara på. Länsstyrelsen har kontaktuppgifter och kan svara på vilka du kontaktar i aktuellt område.

Lycka till! Och var försiktiga därute!!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)