Blogg

Vinter på riktigt!!

Nu börjar det likna något! Bra med snö, bra isar i allmänhet och alla leder är i princip genomgågna bortsett från ställen där det kan uppstå siuationer av naturliga skäl, som vakar m.m. men då varnas det i tid och markeras av de som sköter lederna så det ser bra ut.

Ett billigt och nyttigare sätt att ta sig ut på det är på skidor. En fin skidtur i solsken och bra före med lite fika nerpackad i ryggsäcken är inte helt fel. Och idag när det kostar flera hundra för en dunk bensin till skotern så väljer många skidturen istället.

Vad du än väljer. God tur på er och ta det lugnt därute!!

God Fortsättning På Er!!

Den mörkaste tiden har nu passerat och nu går vi mot ljusare tider!

De senaste dagarna har det kommit rejält med snö på sina håll vilket inneburit att det nu börjat ordna till sig utefter våra skoterleder. Isarna hann frysa på sig innan snön kom så det ser lovande ut just nu ialla fall, men isar kan ofta variera i tjocklek ganska rejält och vakar finns jämt på sina håll så är alltid noga med att kolla det här med isarna dit ni skall bege er. Ta det lugnt på era turer!!

 

God Jul Och Gott Nytt År På Er Alla!!

Julen är här och det jäktas och stressas för att allt skall bli så bra som möjligt med allt några få timmar. Därför skall jag inte vara långrandig utan ni får ta det lugnt därute ni som skall ut nån sväng. Se upp med isar och andra farliga hinder på er väg och ha det bra allihopa.

Äntligen!!

I skrivandets stund visar termpmetern -16 grader. Normal vintertemperatur men man har inte riktigt vant sig vid minusgraderna ännu. Vi är redan inne i December månad och julen står för dörren. Vart tog hösten vägen?.  Det är som många av våra gamla  säger. Tiden går fortare ju ädre man blir. Bara att hålla med. Om två veckor vänder det igen och vi går mot ljusare tider.

Det har varit kallt ett bra tag nu och inte kommit så mycket snö. För våra isar så har det varit bra så dom har kunnat frysa till sig ganska bra nu innan den värsta snön kommer.Äntligen vinterfiske!  jublar den inbitne vinterfiskaren

Jag har fått lite info utifrån fält och det hörs att det ser skapligt ut med isarna just nu. 

Men ta det lugnt när ni är ute och dubbelkolla detta med isarna innan ni beger er ut. Och helst då inte ensam, Och se till att ha med utrustning för ändamålen.

 

Höstfärger!!

Den här tiden på hösten brukar våra fjäll ändra färger till mera höst.

Googla "höstfärger i fjällen" så ser ni hur det ser ut nu ett tag framöver.

Annars är ju det bästa att själv åka iväg till fjällen om man har möjlighet.

Kolla bara upp så det inte jagas om ni funderar på att åka ut på tur.

Höst!!

Den senaste tiden har det varit väldigt ostadigt väder. Ingen höjdare att fjällvandra m a o. Dagarna blir kortare och svalare. Fördelen är att man slipper myggen.

Ute i stugorna förbereder sig många inför höstens jakter. Idag börjar björnjakten och om några dagar (25 Augusti) då drar skogsfågeljakten igång. Sen 1 september är det älgjakten som startar och även harjakten kör igång om ett tag. Mycket jakt nu framöver. men det finns fortfarande en skara fjällfolk som beger sig ut nu i höst, och till alla er som tänker bege sig ut i skog och fjäll framöver kan ett gott råd vara att ta kontakt med folk på den ort ni tänkte besöka samt kanske rentav Länsstyrelsens Naturbevakare i de områden ni funderar på att besöka och kolla upp med jaktfolk om hur det ser ut med jakten där. Bättre att kolla en extra gång så man inte hamnar i något område där det jagas. Mycket folk ute nu framöver, men det mesta går att lösa bara man kollar runt lite.

Ta det lugnt därute!!

Svalare!

Varmt och skönt i all ära visst, men vissa dagar nu ett tag har det varit riktigt olidligt varmt på dagarna. Som fjällvandrare har man fått tagit det lugnt  på turerna och planerat mer noggrant hur man skall lägga upp dagsrutterna. Starta dagsturen riktigt tidigt på morgonen är ett bra tips T ex. Man går sin dagsetapp redan väldigt tidig morgon/förmiddag, fyller på kroppen med vätska hela tiden, och slår sedan läger vid något vattendrag när värmen gör sitt intrång frampå dagen. använd sedan resten av dagen åt att dricka mycket naturligtvis så att man inte blir uttorkad samt att vila mycket. Bara ta det lugnt, titta på omgivningarna och fylla på kroppen succesivt med vätska och lite mat är en bra förberedelse inför morgondagens etapp. Väldigt viktigt att man dricker mycket. Det brukar komma surt efter annars.

Nu några dagar kommer det in svalare väder med en hel del regn på sina håll. Och det kommer även att blåsa kraftigt. Kanske inte världens bästa väder att fjällvandra i, så dom som har mycket kvar av sin semester och har möjlighet att vara hemma nu någon dag extra för att invänta bättre fjällväder har ju lite tid på sig att planera in fjäll/skogsturen och kolla igenom så att utrustningen är intakt. Alltid klokt att ha en bra planering.

Pandemin!!

Vips så står vi där och nästan hela sommaren har gått bara sådär! Nåväl. Inte hela sommaren. Men det har gått väldigt fort. Men än finns tid att utforska våra fjäll och skogar. Många går på semester nu medans andra börjar jobba igen.

Nu i dessa "coronatider" är det en hel del folk som har letat sig ut i naturen istället för att åka utomlands. Och det har skett en rejäl ökning på besökare utefter lederna. Speciellet efter de mera populära ledstråken uppe i vår härliga fjällvärld.

Själva har vi gjort tvärtom i sommar. Vi har vandrat på platser i fjällen som sällan, eller nästan aldrig besöks av vandrare. Vi har valt att kalla det "nostalgiturer" Ställen som vi på "Fjäll och Natur" besökte första gången för dryga 35 år sedan. Och som vi gjort otaliga turer till genom åren. Det syns på marken runtom och vandringsstigarna däromkring att det är väldigt lite besökare så långt in i fjällen.

Samtidigt har vi även  "rekat" nya besöksmål inför framtiden så det känns bra.

Härligt att många gillar friluftslivet och att vara ute och röra på sig.

Samtidigt ökar trycket och ansvaret att vara rädda om den fina natur vi har. Och det minsta vi kan göra allihopa är att ta med oss vårat skräp hem. Om alla gör det så skulle vi inta ha problemet med nedskräpning i naturen. Nog om det.

Trevlig sommar på er!!

GLAD MIDSOMMAR!!

Tiden går fortare och fortare känns det som. Våren med alla tusen bestyr som skall göras försvann relativt fort, och även iår blev det kvar ungefär hälften av alla måsten. Tror nog de flesta känner så om dom är ärliga och erkänner.

Midsommar är här och med den en tid då det brukar vara bra fiske. "Det är sen gammalt"

Denna tid brukar man se till att vara antingen till fjälls eller nere i skogslandet vid nån liten tjärn eller sjö, slåss med myggen och ha det gemytligt. Kanhända att det  även blir någon stekt öring till middag.

Man skulle ju alltid ha nån "midsommarfisk" så gick jargongen hemma minns jag. Det var en tradition att man skulle ut på nåt fiske kring midsommar.

Så alla ni som skall ut och fiska i midsommar..Skitfiske på er!!

Glad Midsommar på er allihopa!!

Den femte årstiden!!

Den femte årstiden är personligen min "favoritårstid" helt klart!

Rejält kalla nätter och fina soliga dagar med plusgrader som oftast är tvåsiffriga.

Långa ljusa dagar och en blandning av vår och vinter i fjällvärlden. Det är då man skall passa på om man har möjlighet att komma ut för att ladda upp kroppen med ny energi. En upplevelse rent ut sagt.

I många år hade jag själv som tradition att på skidor bege mig ut denna tid några dagar, ibland uppemot en vecka och bara njuta av årstiden. Man sov då under bar himmel. Något som alla borde få prova på och få känna upplevelsen. Ibland förflyttade man sig sent på kvällen och låg sen bara och njöt på någon fin plats på dagen då det var som varmast.

Samtidigt är denna tid då renen återvänder till fjällen ifrån vinterbetet nere i skogslandet och det börjar bli dags för kalvningstid så småningom, så det är väldigt viktigt att den då får vistas där i lugn och ro både före,under, och efter kalvning. Ta då därför gärna kontakt med antingen naturbevakare eller berörd sameby i det område du hade tänkt dig ut i för att höra efter vart du kan bege dig utan att störa eller om du kanske rentav måste boka in ett annat ställe att fara på. Länsstyrelsen har kontaktuppgifter och kan svara på vilka du kontaktar i aktuellt område.

Lycka till! Och var försiktiga därute!!

Övernattningstips vintertid.

Aprilvädret är sällan att lita på. Och är man då uppe i fjällen så kan man bli riktigt överraskad. Så även iår.

Skoterföret är i det närmaste över nu occh de flesta lederna stängde redan 19 april i vanlig ordning. Isarna har det tagit rejält på denna vinter och har absolut inte varit något att lita på iår heller.

För väldigt många år sedan hade jag och svärfar planerat in en fisketur rätt så sent på säsongen men en väldigt fin tid. Vårvintern förstås.  Nämligen veckan efter påsk. Det hade varit en bra vinter med rejäl kärnis på våra sjöar. Snön kom rätt så sent så det hade varit bra förustättningar att bli bra med isen.

Vi hade varsin skoter med varsin  liten militärpulka. Sådan pulka som man drog efter sig i skacklar när man åkte skidor i det militära. Svärfar hade gjort "skoterdrag" till våra pulkor så det var bara att byta ut skacklarna och spänna fast skoterdragen i pulkan istället och kroka på bakom skotern. Dessa pulkor var perfekta att dra efter skotrarna eftersom dom var lätta och smidiga.

Så med en veckas packning i pulkorna drog vi iväg på en  kombinerad guide, fiske och "rekatur" i våra fjäll samt nere i skogslandet.

Vi hade väldigt tur med vädret hela veckan. Soligt och  vindstilla nästan hela tiden. Fisken nappade och skotrarna gick felfritt sånär som ett byte av utsliten variatorrem på den ena maskinen. 

Det jag ville komma fram till med denna berättelse om vår tur  det var hur vi övernattade. När vi åkte utefter skoterlederna till fjälls så var det bekvämare övernattningar i vindskydd/raststugor/övernattningsstugor som finns lite här och där. Men när vi gjorde våra övernattnigar nere i skogslandet så blev det av enklare slag. Men väl fungerande om man planerar utrustningen rätt.

Vi hade med oss ett par rejäla pressenningar. En stor och en av mindre storlek. Den stora spände vi upp mellan ett par småtallar efter att vi knutit fast en rejäl käpp i lagom höjd mellan dessa tallar som håller fast presseningen i fronten( i framsidan av bygget) och ett par snedkäppar fästes snett utefter träden och ner i marken.  Sedan upp med presseningen och låt alltihopa bli som ett snedtak ( "Gapabusta"kallas detta bygge i folkmun)och fäst det sedan i marken i bakkant genom att lägga fast med exempelvis några stenar om du har barmark där du skall övernatta eller snö annars. Sedan är det bara att göra dig hemmastadd invändigt med liggunderlag, renskinn sovsäckar och allt vad du har med dig.

Framför alltihopa gör du iordning ett ställe att elda på .

Nu har man ett bra boende. Den mindre presseningen används till att lägga över sig och grejorna om det börja snöa så blr man inte dyngsur om det är aprilväder exempelvis.

Var noga med all planering och alla förberedelser hemmavid innan ni beger er ut. och kolla väderprognoserna.

Lycka till på turen!!

Nu går det fort med föret!

Det är just den här tiden som man gärna vill skall vara minst dubbelt så lång. Vårvintern och snart April månad.

Jag var ut på några längre skoterturer för några dagar sedan. Den första  turen gick upp till vår härliga fjällvärld.

Bra väder första halvan av dagen. En dag som började med uppstigning redan 0230. Var då framme och lastade av skoter och tillbehör klockan 0500 i pannlampans sken.

-10 grader, tre tum nysnö uppe på skaren. Perfekt före och klarblå himmel gjorde att man färdades ganska långt på kort tid. Så flöt hela förmiddagen på.  "Elvakaffet" avnjöts på hög höjd med en utsikt som gjorde att man såg flera mil utöver mäktiga fjäll.

Efter lunchtid började det komma in oroande moln samt att det började blåsa så jag styrde kosan genom en lång fjälldal  och ner i  skogslandet.Det hade nu hunnit bli några plusgrader och rejäl blåst så föret var långt ifrån lika bra som på förmiddagen.

Vid middagstid blåste det så kraftigt så man fick leta sig in i skogen för att få såpass "lä" så det gick att göra upp eld för att tiillaga middag. Uppe i fjällen blåste det rejält nu.

Sista tre milen ner till bilen gick det riktigt tungt. Men allt gick bra.

Nåon dag senare blev det ytterligare en tur på ungefär samma rutt förrutom lite annat vägval genom fjälldalarna,  men denna gång gick det betydligt tyngre från start till mål.Då hade det endast varit ett par grader kallt under natten så utgångsläget var långt ifrån bra.

De senaste dygnen som följde var det plusgrader hela nätterna så regn och blåst tog väldigt hårt på snön både till fjälls och nere i skogslandet naturligtvis. Så blir det inte riktigt nattkallt framöver så är nog risken att det blir väldigt dåligt skoterföre denna Påsk.

Vi är ju många som hade sett fram emot en lång vårvinter och bra före hela April men som vanligt så verkar det vara påsken som styr föret. Såväl även iår som det ser ut.

Vi håller tummarna att det finns någon snö kvar att åka på i Påsk.

Var väldigt försiktiga om ni ämnar ut framöver! 

GLAD PÅSK på er!!

Övernattningstips vintertid!

När jag var i femtonårsåldern fick jag en gammal Aktiv  glasfiberpulka av styvfarsan som han använde mycket på sina tillsyner runtom i fjällvärlden förr. En blå sådan. Med en front och botten av glasfiber samt tre styrskenor under.  Sedan spände man upp ett fastsytt starkt tyg över tre böjbara plaströr som träddes i fastsatta fästen utefter långsidan på pulkan. Och vips så hade du ett bra utrymme inne i pulkan. Måtten blev då ungefär 80 cm på höjden och hela pulkans längd, drygt två meter. Ett perfekt utrymme. Dels för transporten av de saker man behöver  ha med sig för en utevistelse på ett par veckor om man så önskar. Samtidigt hade man i detta fall ett perfekt boende i själva pulkan (om man inte är så frusen och kräsen av sig) med sig på sina skoterturer.

Ett par fullånga Tegsnässkidor får man in så man behöver aldrig göra packåsna av skotern.

Själv bodde jag ungefär totalt ca 15 nätter/vinter i denna bekväma pulka. Kontakta mig om ni vill höra mer om utrustning m.m.

Snörika fjäll!

Rapporter igår både från fjällen i Norr-Västerbotten och Jämtland säger att det är väldigt mycket snö runt i vår fjällvärld. Så mycket att det i dagsläget kan vara svårt att ta sig fram på sina håll. Ett tips är att som vanligt kontakta folk i området dit ni skall bege er framöver och få bra koll på läget på det viset. 

Många sjöar kan vara svåra att ta sig över då både snö och vatten sätter käppar i hjulen.

Håll er efter lederna när ni är ute. Lavinfaran är fortfarande väldigt stor uteftter hela vår fjällkedja så det gäller att tänka sig för.

Kolla igenom utrustningen så ni har en bra sådan. Bättre för mycket med saker med sig än för lite. 

Ta det lugnt därute !! 

Uppdatering status isar!

Hej igen!!

Tänkte bara hålla er lite uppdaterad på hur det ser ut med våra isar runtom både i skog och fjäll.

Tyvärr ser det inte så bra ut nu heller, trots den stränga kylan vi haft ett tag och fortfarande har.  all snö vi fick nu i ett par veckors tid isolerar mot isen och gör det svårare att få någon riktig tjocklek på islagret. Bäckar och åar blir därför i princip ofrusna och detta medför en stor risk för alla, så man bör undvika vattendrag tills någon har varit ute och satt upp någon form utav markering så man vet vart man kan åka.

Ta det lugnt alltså när ni är ute. var försiktiga och observanta!

Isarna!

Det nya året  började hyffsat bra med skaplig kyla några dagar men gick sedan över till ett herrans oväder ett par dagar då snön vräkte ner, vägar drev igen och det var rejäl kaos på sina håll.

Efter snöovädret slog det om och blev riktigt kallt i flera dagar. Vad betyder då detta för oss som vistas ute i naturen?

Om vi nu börjar med isarna så hade det varit bättre om det hade blivit tvärtom..att den stränga kylan kommit före all snö. Vi hade ju börjat få till en bra start med lite kallt i några dagar Så hade det fått fortsatt att vara kallt utan snö så hade isarna fått frysa till sig riktigt rejält. 

Kontentan av att det nu istället kom rejält med snö före den stränga kylan blev den att det först  blir ett tjockt lager snö överst på isen och sedan ett lager vatten ovanpå isen, under snön på många ställen med  många fastkörningar som följd om man har otur. Isen hann frysa till sig hyffsat på de flesta ställen innan snömängden kom men det finns  skäl att vara väldigt försiktig om man skall ut på några isar framöver.Det är fortfarande väldigt dåliga isar på de flesta ställen.

Ta gärna kontakt med boende på den ort dit ni skall fara och kolla med dessa  hur isarna är just där. Naturbevakarna är ute på fält jämt så kolla gärna isar och väderstatus med dessa också naturligtvis. Och gör detta gärna hemma i lugn och ro innan ni ämnar ge er iväg.

Lederna håller på att rensas upp nu från snötyngda träd samt köras upp så det blir ordning där så småningom.

Risk för laviner är stor i princip över hela vår fjällkedja just nu efter all snö som kommit. Inget att leka med.

Ett tips! Skjut fram turen om det visar sig att vädret ska bli dåligt eller att det är klena isar dit ni ska. Stället finns kvar.

Ta det lugnt därute!!

Gott Nytt År!

Tiden går fort! Vi har redan kommit fram till årets sista dag. 

Dessvärre har vi inte haft någon tur med vädret så här långt denna vinter. Senaste veckornas ostadighet på väderfronten med mera plusgrader än minusgrader har gjort att våra isar är i dagsläget katastrofala. Och den senaste veckans snömängder (med även inslag av regn)  gör inte saken bättre. Snarare sämre vad det gäller isarna. 

Man minns tillbaka...

30 grader kallt, isar omkring 75 centimeter, samt ett snödjup på närmare 1,5 - 2 meter djupt, och folk som vallfärdade ut till någon gammal stuga/barack på skogen några dagar över nyår. Så såg det oftast ut en nyårshelg  på åttiotalet. Av trettiotalet stugor runtom i skogarna var det sällan någon som stod helt tom under denna helg oavsett temperatur. Idag är det nästan tvärtom på många ställen. Kanske bara någon av trettio  som är bebodda nyårshelgen. Kanske finns det även nåt paraply nerstoppat i utrustningarna idag. Eller borde kanske finnas. Spöregn på självaste nyårsafton har ju förekommit de senaste åren.

Vi får vara positiva och hoppas på att kylan kommer nu framöver som gör att ismetet på förhoppningsvis bra isar kommer igång. Och medan vi väntar på minusgraderna så får ni gärna hålla er på land. Chansa inte!

GOTT NYTT ÅR på er därute!

GOD JUL!!

När jag var liten minns jag att vi barn sprang mellan fönstren dagarna innan jul för att försöka få en blick av tomten. De äldre hade sagt åt oss att tomten åker runt och kollar om barnen är snälla strax innan jul. Och ett av hans sätt att kolla detta  var att spana in genom fönstren. Spännande!

En halvklen förjulsvinter har gjort att jag varnar nu för isarna i julhelgen. Ta det extra varsamt om ni nu måste ut på dessa. om det nu finns någon is att ta sig ut på. Det bästa är att ni väntar in kylan och sparar ismetet till efter julhelgen och hoppas på att det hunnit frysa till ordentligt. Chansa inte!!

Vi hörs nästa år!

Ha nu en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!

Naturnära människor i skog och fjäll-Del 2.

En sommar för dryga trettiotalet år sedan, på en av mina turer bland våra svenska fjäll styrde jag kosan oppöver Jokkmokk i Norrbotten för att se lite annat än fjällen hemma i Jämtland.

När jag passerat självaste Jokkmokk sent en kväll kom jag så småningom upp till avtagsvägen västerut  som gick mot Kvikkjokk, dryga tiotalet mil tror jag det låg  från rätta vägen. Nyfikenheten tog över så det fick bli Kvikkjokk. Fjällvärlden öppnade sig desto närmare Kvikkjokk jag kom. Det var rätt så sent när jag kom fram till "vägs ände", så det fick bli övernattning i bilen eftersom det småregnade.

Morgonen därpå var det strålande solsken så det fick bli en tur oppöver närliggande fjäll ett par dagar och en fin utsikt runtom och kring Kungsleden en bit. Här pratar vi riktiga vidder. Tältet var med så jag hittade en fin plats att slå läger på. Här pratar vi rekreation på hög nivå. Ro för själen. Faktiskt inte så mycket folk heller som var ute dessa dagar. Iallafall inte där jag gick. 

På kvällen dag tre  när jag kom ner mot Kvikkjokk utefter en älv såg jag att det rök bakom en krök där älven slingrade sig fram, och där satt en gubbe i färd med att laga mat över öppen eld. Han hade kommit med båt efter älven. Det visade sig vara en av de första personerna som blivit anställd som Naturbevakare i Sverige. Han bodde  i Kvikkjokk och hade hela Norrbottens fjällvärld som arbetsfält. Det blev både mat och kaffe där vid älven. En mycket trevlig person som hade många tips och råd att komma med oppöver Kvikkjokksfjällen både vad det gällde jakt,  fiske och intressanta sevärdheter.

Tiden går fort när man har trevligt. Jag vet inte exakt hur länge jag satt och bara lyssnde på vad denne rutinerade fjällbo hade att förtälja. Men kaffepannan fylldes på flera gånger minns jag. För en 20-åring var det bara att vara tyst och försöka ta in så mycket som möjligt om vad som berättades, och har man bara rätta intresset så fastnar en hel del.

Rätt så otroligt ändå, att när man tänker tillbaka på detta "möte" så minns man det mesta av vad som sades. Det känns som att det var igår man satt där framför elden och bara lyssnade Trots att det gått en bit över 30 år .

En legend från Kvikkjokk. Som tyvärr gick bort för ett tag sedan. En legend bland många, i serien Fjällnära människor.

Naturnära människor i skog och fjäll. Del 1.

För nån tid sedan gick rapporter om att det var riktigt styggväder i fjällen med hårda stormbyar och snödrev som följd. En ny vintersäsong bland våra fjäll är på gång, och i vanlig ordning gäller det att vara bra förberedd när man skall bege sig ut. Utrustningen är naturligtvis väldigt viktig, men  ofta den del som många drar ner på tyvärr. Inte alla men många.Men det har blivit bättre med åren.

Några andra viktiga bitar att komma ihåg är förstås att kolla väderleksprognosen. Samt att vända i tid om det drar ihop sig till oväder. 

En annan sak som jag själv alltid varit noga med att göra genom alla år ute i skog och mark det är att kolla med ortsbefolkningen på de ställen jag ämnar besöka. Då gärna om jag får tag på någon äldre som varit med länge och har koll.Typ "byäldste".

En som hade full koll på det mesta ute i skog och fjäll var styvfarsan.En naturnära person och gammal skogsarbetare till yrket, tillsynsman i både fjällvärlden och nere på skogslandet, samt fjällräddare i många år, och som alltid hade en plan nr 2 om vädret vände. Och det kunde gå väldigt fort när det vände minsann.

Jag minns speciellt en gång när jag, styvfar och en farbror till mig bodde inne på Svaningsskogen i en barack  några dagar i mars för över 40 år sedan.

Kalasväder och perfekt före för dåtidens skotrar. En Ockelbo 600 samt en gammal Sn0-tric dubbelbandare fanns i vårt sällskap. Jag åkte på kälke efter min farbror som körde dubbelbandaren. Vi åkte skoter upp till en fjällsjö i Hotagenfjällen där vi hade bestämt att vi skulle stanna och koka lite kaffe och äta något efter att ha åkt ganska långt i det fina vädret.

När vi satt där som bäst efter att ha fått i sig både mackor, fläsk och kaffe så sade plötsligt styvfarsan att nu fick vi minsann rappa på att plocka ihop våra saker för det drog ihop sig till skitväder. Sagt och gjort. Det tog inte lång tid att få ihop sakerna och snart satt vi på skotrarna och farbrorn hade det han gjorde för att hinna efter styvfar  som styrt kosan mot en skogskant och uppöver en backe där han stannade tvärt. På vänster sida i en liten öppning låg en gammal Kåta av modell riktigt gammal. Denna kåta/koja hade styvfar varit i förut och visste exakt var den låg. Vi fick in ryggsäckar,renskinn och andra lösa föremål och fick igen dörren som gick inåt. Några minuter senare brakade helvetet loss  kan man lindrigt  säga. Men det gick ingen nöd på oss.

Det blev en spännande övernattning för en lillgrabb som nätt och jämt var tonåring, och sitt första besök av rejält fjälloväder av modell värre enligt styvfarsan. Jag minns att jag sov och vaknade om vartannat hela natten. Och när jag till slut vaknade frampå morgonen då var det alldeles tyst ute.

Känslan man minns var att visst var det spännande mellan vindbyarna, men när det blåste som mest då var det inte så roligt. skräckinjagande och det kändes som att stormen skulle rycka upp hela kojan närsomhelst

Det man så här i efterhand tänker på mest. och som jag alltid sedan den här stormnatten har haft med mig i färskt minne på mina turer,  det är att alltid försöka  ha en plan 2, om vädret skulle slå om. För det går ofta så fort när det slår om så då hinner man inte tänka på så mycket mera än att ta sig i säkerhet.

Själv hade jag bra "bollplank" i styvfar när jag växte upp, plus ett brinnande intresse för utelivet så en del har fastnat och räddat livet på mig flera gånger.

Jag har träffat en hel del "naturnära människor" genom åren på mina turer runtomkring så tänkte därför göra en återkommande serie berättelser lite då och då här i bloggen med namnet "Naturnära människor" i skog och fjäll.